Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-08@21:06:58 GMT

مقایسه تجهیزات پلیس ایران با کشورهای همسایه

تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۱۰۲۵۵

مقایسه تجهیزات پلیس ایران با کشورهای همسایه

از زمانی که مرکز کنترل ترافیک راه اندازی و به روزرسانی شده می‌توانیم بگوییم که حتی امروز ما از کشورهای حاشیه خلیج فارس هم در این زمینه به لحاظ استفاده از سامانه‌ها و قابلیت‌های جدید به روزتر هستیم.

به گزارش مشرق، محمد رنجبر رییس مرکز فرماندهی و کنترل هوشمند پلیس راهور تهران بزرگ درخصوص پیامد مهار نشدن تخلفات ترافیکی و تصادفات برای دیگر حوزه‌های مرتبط با فعالیت‌های پلیس گفت: این مساله قطعا با اثرگذاری‌هایی همراه خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
چون در محیط شهری و فضای اجتماعی ما کوچکترین حادثه‌ها هم می‌تواند بر روی مسائلی که حتی قابل تصور هم نیست تاثیرگذار باشد. یک نمونه از این موارد هم به همین موضوع ترافیک شهری بر می‌گردد. در شرایطی که یک خودروی آمبولانس در حال انتقال بیمار به مرکز اورژانس است و ثانیه‌ها و لحظه‌ها هم برای نجات آن بیمار واجد اهمیت می‌شوند تا به مرکز درمانی رسانده شود، بسته ماندن گره ترافیک واقعا مشکل ساز خواهد شد. یا بسیاری از مدیرانی که برای تصمیم گیری‌های مهم باید سر موقع خود را به جلسات کاری برسانند و نباید زمان را از دست بدهند معطل ماندنشان در ترافیک می‌تواند آثار جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. این مساله درباره شهروندانی هم که در وضعیت ترافیک سنگین معابر شهری گرفتار می‌مانند صدق می‌کند. چون برای شهروندی که انتظار وجود چنین ترافیکی را ندارد، اما خود را اسیر آن می‌بیند بروز استرس و تشویش‌های روحی و عواقب بعدی آن قابل انتظار خواهد بود.

وی درباره اینکه ارتقاء تجهیزات پلیس راهور و توانمندی‌های موجود برای رصد ترافیک شهری از سوی مرکز کنترل چه امکانی برای هم افزایی میان حوزه‌های مختلف مجموعه پلیس در بر دارد گفت: این قابلیت‌ها تاثیرگذاری بسیار بالایی را به همراه دارد. از زمانی که مرکز کنترل ترافیک راه اندازی و به روزرسانی شده می‌توانیم بگوییم که حتی امروز ما از کشورهای حاشیه خلیج فارس هم در این زمینه به لحاظ استفاده از سامانه‌ها و قابلیت‌های جدیدی که دارند به روزتر شده ایم. به عنوان مثال افسر پلیسی را در نظر بگیریم که در میدان انقلاب در سر یکی از تقاطع‌ها و در کف خیابان ایستاده و در حال مدیریت وضعیت ترافیکی آن محیط است. در نظر بگیریم که انتهای بار ترافیکی جنوب به شمال یا شمال به جنوب خیابان کارگر میدان انقلاب را درگیر می‌کند. آن افسر مورد نظر ما حداکثر شاید بتواند تا پنجاه متر جلوتر از محل استقرارش را رصد کند. اما با آن دوربین‌هایی که در چهار طرف میدان انقلاب استقرار پیدا کرده همکاران ما در مرکز کنترل ترافیک بر روی نقاط مختلف میدان انقلاب زوم می‌کنند و شاید تا فاصله ۵۰۰ متری آن محل را هم بتوانند ببیند.

رییس مرکز کنترل هوشمند پلیس راهور اذعان داشت: با این امکانی که برای رصد وجود دارد علت بروز حوادث یا ایجاد گره ترافیکی در آن محیط برای همکاران ما در مرکز کنترل مشخص خواهد بود. اما برای آن افسری که در همان محل و در کف خیابان مشغول مدیریت ترافیک است علت این اتفاقات مشخص نیست. ما اعلام می‌کنیم یک دستگاه اتوبوس در ایستگاهی دویست متر بالاتر یا پایین‌تر در ایستگاه به صورت دوبله ایستاده است. چون در آن ایستگاه یک خودروی سواری ایستاده و فضا را اشغال کرده است. برای یک اتوبوس هر نوبت پیاده و سوار کردن مسافران حداقل به پنج دقیقه زمان نیاز خواهد بود. وقتی این نوبت‌های مسافرگیری برای اتوبوس‌ها به صورت پشت سر هم اتفاق بیفتد و تکرار بشود یک ترافیک بسیار سنگینی را رقم می‌زند.

رنجبر خاطرنشان کرد: ما این وضعیت ترافیکی را از طریق بی سیم و تلفن و تجهیزاتی از این قبیل با فرمانده آن افسر مستقر در میدان انقلاب ارتباط برقرار می‌کنیم و در میان می‌گذاریم. با اعلام ما آن افسر به سرعت به سیصد یا چهارصد متر پایین‌تر از محل استقرارش می‌رود و، چون علت این ترافیک توقف دوبله آن اتوبوس بوده خودروهایی که ایستگاه اتوبوس را اشغال کرده اند را از آن محل خارج می‌کند تا اتوبوس‌ها مجبور به ایستادن دوبله در آن مکان نشوند. این مساله یک کمک بسیار مطلوبی برای روان سازی ترافیک خواهد بود که از طریق هم افزایی میان بخش‌های مختلف پلیس راهور اتفاق می‌افتد. یا درمورد تصادفاتی که روی می‌دهد ما از طریق تجهیزات و امکانات به روزرسانی شده‌ای که در اختیار داریم در لحظه تصاویر این تصادفات را رصد می‌کنیم. این رصدها هم به صورت شبانه روزی انجام می‌شود.

وی تصریح کرد: وقتی در یکی از معابر تصادفی رخ می‌دهد درحالی که هنوز سرنشینان خودروها فرصت پیاده شدن و تماس با سامانه فوریت‌های پلیسی ۱۱۰ را پیدا نکرده اند ما در مرکز کنترل در جریان این حادثه قرار گرفته ایم. در این شرایط پیش از تماس حادثه دیدگان با پلیس، افسر ما برای رفتن به محل حادثه به راه افتاده است. در هنگام وقوع این تصادفات دقایق و لحظات بسیار مهم خواهد بود. ما از طریق تلفن هات لاین با اورژانس، آتش نشانی، شرکت واحد اتوبوسرانی و حتی مدیریت بحران -که اگر مورد خاصی اتفاق افتاده باشد و نیاز به هماهنگی در سطح بالاتری باشد- تماس برقرار می‌کنیم. درواقع ما با همه این مجموعه‌ها از طریق تلفن هات لاین در ارتباط هستیم تا بتوانیم کارها و ماموریت‌ها را با سرعت بیشتری به انجام برسانیم. منبع: میزان

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا تحولات افغانستان پلیس پلیس راهور تجهیزات امنیت میدان انقلاب مرکز کنترل پلیس راهور آن افسر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۱۰۲۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اقدامات خوبی برای اصلاح فرهنگ ترافیک کرمانشاه صورت گرفته است

شهردار کرمانشاه گفت: اقدامات بسیار خوبی برای اصلاح فرهنگ ترافیک کرمانشاه با تدابیر استاندار کرمانشاه و پیگیری های معاونت عمرانی استانداری و خصوصاً از زمان حضور سردار حاجیان در رأس مجموعه انتظامی استان صورت گرفته است و شهرداری نیز با همه توان برای به ثمر نشستن برنامه ها تلاش می‌کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمانشاه، نادر نوروزی امروز _ سه شنبه هجدهم اردیبهشت _ در مراسم آغاز به کار مدرسه طرح ترافیک کرمانشاه که در مدرسه شهید بهشتی برگزار شد، اظهار داشت: امروزه در جوامع پیشرفته و در شهرهای توسعه یافته و بزرگ، فرهنگ و رفتارهای ترافیکی نقش مهمی ایفا می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: توسعه حمل و نقل، احداث و اصلاح معابر شهری در کنار راه اندازی توقف‌گاه‌ها از جمله موارد مهمی است که در توسعه شهری مد نظر قرار می‌گیرد و در کنار همه اینها توجه به فرهنگ ترافیکی از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

شهردار کرمانشاه با تاکید بر اینکه انسان‌ها در هر سنی به فرهنگ ترافیک و ارتقا آن نیاز دارند، افزود: آغاز به کار مدرسه طرح ترافیکی گام بلندی است که دانش اموزان را از همین ابتدای زندگی با قوانین و فرهنگ مربوط به ترافیک آشنا می‌کند.

وی همچنین با قدردانی از تدابیر استاندار کرمانشاه و معاونت عمرانی استانداری و ابتکار سردار حاجیان فرمانده انتظامی استان برای راه اندازی مدرسه طرح ترافیک، گفت: از زمان حضور ایشان در رأس مجموعه انتظامی اقدامات بسیار خوبی برای اصلاح فرهنگ ترافیک صورت گرفته است.

نوروزی همچنین با اشاره به آغاز اصلاح نقاط حادثه خیز کرمانشاه، گفت: این اقدام هم با حضور میدانی فرمانده انتظامی استان خوشبختانه تاکنون نتایج بسیار خوبی همراه داشته است.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد با راه اندازی مدرسه طرح ترافیک، آموزش‌های لازم به دانش اموزان ارائه و این آموزش‌ها به درون خانواده‌ها کشیده شود تا در آینده‌ای نزدیک شاهد اثرات مطلوب آن در سطح شهر و جامعه باشیم.

کد خبر 751518

دیگر خبرها

  • پلیس، آموزش و پرورش و شهرداری پرچمداران ارتقا فرهنگ ترافیک هستند
  • آغاز ترافیک صبحگاهی در بزرگراه های پایتخت
  • سنگ تمام زاکانی برای چینی‌ها؛ بنرهای جنجالی شهرداری تهران برای مقایسه خودروی داخلی با چینی/ عکس
  • پلیس، آموزش و پرورش و شهرداری پرچمداران ارتقاء فرهنگ ترافیک در کرمانشاه هستند
  • اقدامات خوبی برای اصلاح فرهنگ ترافیک کرمانشاه صورت گرفته است
  • سیاست همسایگی دولت سیزدهم
  • وضعیت ترافیکی و جوی جاده‌های کشور اعلام شد
  • وضعت ترافیکی و جوی جاده‌های کشور اعلام شد
  • ۵.۶ میلیارد دلار ارز برای واردات تامین شد
  • هشدار هواشناسی به رانندگان: جاده‌ های ۱۱ استان بارانی است